Dyphusion » Specials » Geheugen

Verschillende aspecten van het geheugen

Verschillende aspecten van het geheugen Het geheugen is iets dat door iedereen dagelijks gebruikt wordt. Of je dit nou bewust doet, of onbewust. Waaruit bestaat het geheugen? Hoe werkt het geheugen? Heeft het geheugen gebreken? En zo ja, wat zijn deze gebreken? En hoe kunnen we ons geheugen dan verbeteren? Door deze special wordt het allemaal weer een stukje duidelijker.

Het geheugen

Het geheugen is een wonderlijk iets. Het geheugen zorgt er voor dat je onthoudt hoe je je veters strikt, waar je je sleutel hebt gelegd, maar het zorgt er ook voor dat wanneer je een vriendin op straat ziet lopen dat je haar herkent. Het geheugen bestaat uit drie stadia: het sensorisch geheugen, het werkgeheugen (kortetermijngeheugen) en het langetermijngeheugen. Daarnaast kan het langetermijngeheugen nog verdeeld worden in het procedureel geheugen en het declaratief geheugen. Het declaratief geheugen is ook weer onder te verdelen, in het episodisch geheugen en het semantisch geheugen. Toch komt het ook nog wel eens voor dat het geheugen ons in de steek laat en we iets vergeten, maar dit valt allemaal te verklaren door de zeven zonden. Ondanks dat dit heel vervelend is zitten hier ook voordelen aan. En natuurlijk zijn er ook weer mogelijkheden om dit op te lossen.

Nieuwsgierig geworden? Klik dan snel verder om meer informatie te krijgen over bepaalde onderwerpen!
De gebreken van het geheugen

De gebreken van het geheugen

Mensen vergeten nog wel eens dingen. Dit komt door de ‘zeven zonden’ van het geheugen. De zeven zonden zijn: vluchtigheid, verstrooidheid, blokkering, foutieve attributie, suggestibiliteit, bias en on…
Het geheugen in het algemeen

Het geheugen in het algemeen

Het geheugen is iets dat we allemaal dagelijks gebruiken. Zonder ons geheugen zouden we nergens zijn. Maar, wat is het geheugen nou precies en wat zijn nou de essentiële functies van het geheugen die…
De werking van het geheugen

De werking van het geheugen

Het geheugen is iets dat we allemaal dagelijks gebruiken. Zonder ons geheugen zouden we nergens zijn. Maar, hoe werkt het geheugen nou precies? Hoe zorgt het geheugen er voor dat we informatie kunnen…
Mnemonieken; technieken om het geheugen te verbeteren

Mnemonieken; technieken om het geheugen te verbeteren

Mnemonieken zijn technieken om het geheugen te verbeteren. Dit wordt gedaan door verbindingen te leggen tussen nieuw materiaal en informatie die al in het langetermijngeheugen is opgeslagen. Hieronder…
Gepubliceerd door Dyphusion op 07-02-2014. Het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van deze special ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.